Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης συμβασιούχων 5μηνων δήμου Αμαρίου


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΕΝΤΑΜΗΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ.

Τα πεντάμηνα κοινωφελή προγράμματα στο δημόσιο τομέα και η επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας/ voucher στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζονται ως ωφέλεια που προσφέρονται σε χιλιάδες άνεργους/ες στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» και της «εξόδου από τη κρίση». Όπως όλοι γνωρίζουμε στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μία ιστορία εκμετάλλευσης της ανέχειας και απελπισίας των ανέργων. Δεν αποτελούν ούτε συνέχεια των stage ούτε κάποια προσωρινή λύση. Είναι ένας κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που στόχο έχει να μας κάνει να δουλεύουμε με λίγα και χωρίς καμιά προοπτική μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας.
Ως άνεργοι περιμένουμε να «αυγατίσει» ο χρόνος ανεργίας μας για να ανταγωνιστούμε τους υπόλοιπους 1,5 εκατομμύριο ανέργους για μία ανάσα επιβίωσης. Κι αν καταφέρουμε να βγούμε για ένα 5μηνο εκτός του 28% της επίσημης ανεργίας μπαίνουμε σε ένα «περίεργο» καθεστώς όπου δεν είμαστε ούτε εργαζόμενοι ούτε άνεργοι αλλά και τα δύο. Αυτή η νέα μορφή εργασίας μας δίνει την ιδιότητα του «ωφελούμενου»! Ως «ωφελούμενοι» δεν δικαιούμαστε συμβάσεις εργασίας αρκεί να δώσει το o.k. το μεγάλο αφεντικό, ο ΟΑΕΔ. Τελευταία μάλιστα ο ΟΑΕΔ συνηθίζει να εκβιάζει και όσους ενώ έκαναν αίτηση δεν αποδέχτηκαν τη θέση λέγοντας τους ότι θα τους βγάλει από τα μητρώα ανέργων μηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα μόρια που παίρνουμε από την ανεργία. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι τοποθετούνται σε θέσεις άσχετες με την ειδικότητα τους.
Ως ωφελούμενοι συνηθίζουμε να δουλεύουμε με την ανασφάλεια για το αν θα πληρωθούμε ή όχι, ορισμένοι μάλιστα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε αρκετά χρήματα από την τσέπη μας για τις μετακινήσεις μας. Συνηθίζουμε σε μία εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες, τιμωρούμενοι όποτε αρρωσταίνουμε με απώλεια μισθού, χωρίς τα επιδόματα και χωρίς ένσημα που απορρέουν από τις θέσεις που καλύπτουμε. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τζάμπα ουσιαστικά, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου οι οποίες δεν καλύπτονται εξαιτίας των απολύσεων. Λέμε επομένως ότι τα πεντάμηνα και τα voucher δεν έχουν στόχο την ανακούφιση των ανέργων, αποτελούν προγράμματα σύγχρονης σκλαβιάς και εκμετάλλευσης των ανέργων. 
Επιπλέον δεν υπάρχει κανένας θεσμικός φορέας (ΓΣΕΕ, ΟΑΕΔ κ.λπ.) που να προστατεύει τα δίκια μας και κυρίως το δικαίωμα μας για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία. Ο μόνος τρόπος για να παλέψουμε τη λαίλαπα των απάνθρωπων μέτρων είναι η συναδελφική αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωσή μας. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια συνδικαλιστικής και συλλογικής διεκδίκησης για τα αυτονόητα είτε αναγνωρίζεται από τους νόμους τους είτε όχι.  
Συζητάμε– διεκδικούμε:
·         Πραγματικές θέσεις εργασίας για τους ανέργους. Όχι στην κοροϊδία των προγραμμάτων ΚΟΧ-ΕΣΠΑ.
·         Σταθερή μηνιαία πληρωμή των μισθών
·         Σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα (άδειες, αναρρωτικές, ασφάλιση, επιδόματα)
·         Παραχώρηση δικαιώματος στον επιβλέποντα φορέα ώστε να μπορεί να παρατείνει τον χρόνο εργασίας του συμβασιούχου εργαζόμενου με συνεπιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ.
Καλούμε
Όλους τους εργαζόμενους, να οργανωθούν σε σωματεία και συνελεύσεις και να διεκδικήσουνε τα εργασιακά τους δικαιώματα. Τα εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο, υπερτερούν κάθε σύμβασης που έχει ή δεν έχει υπογραφεί.



Όλοι στην 48ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου